بزرگترین سوالات در نجوم درباره ی نحوه ی شکل گیری سیارات، ستارگان، کهکشانها و کیهان است. کتاب منشأ کیهان توضیح می دهد که چگونه اخترشناسان طی یک دهه ی گذشته توانسته اند پاسخهای احتمالی این سوالات بنیادی را بیابند.
کتاب منشأ کیهان با شروع مأموریتهای فضایی که منجر به رازگشایی از سیستم سیاره ای خودمان شد، سفری را در فضای بیکران آغاز کرده و در زمان به عقب برمی گردد. کشف دیگر سیستمهای سیاره ای و رابطه ی آنها با حیات فرازمینی را توصیف می کند. لحظات اولیه ی زندگی یک ستاره پوشیده است، آنچنان که تولد و شکل گیری کهکشانها و بزرگترین سوال، یعنی منشأ کیهان رازآلود است. در این کتاب با پاسخ های این سوالات مهم روبرو خواهید شد. منشأ کیهان همچنین روایت گر داستان انسانی پشت این اکتشافات بزرگ نجومی است. اخترشناسانی که در پی یافتن سیاره ی ایکس بودند، یک سیاره را هم از دست دادند. باستان شناسان کیهانی که از تاریخچه ی کهکشان ها رمزگشایی کرده اند، حال قصد دارند با بهره گیری از تلسکوپ های غول پیکر از راز سر به مهر منشأ کیهان پرده بردارند.
منشأ کیهان
چگونگی تشکیل سیارات، ستارگان، کهکشانها و
آغاز کیهان
————————————————-
Origins
How The Planets, Stars, Galaxies and the
Universe Began
نوشتهی : استیون ایلز (Eales, Stephen)
ترجمه: حسن
فتاحی
انتشارات: مازیار
موضوع: کیهان شناسی
چاپ اول، ۱۳۹۲
تعداد صفحه: ۳۱۲ – مصور – نمودار – جدول
وبسایت ناشر:
www.mazyarpub.com
قیمت: ۱۳۰۰۰ تومان
این کتاب یکی از سری کتابهای «جهان اخترشناسان» است که طی سالهای اخیر در سطح بینالمللی توسط انتشارات اشپینگر چاپ شده است. نویسندهی این کتاب یکی از اعضای هیات علمی بخش فیزیک و ستارهشناسی دانشگاه کاردیف انگلستان است. کتاب در حالیکه جدیدترین تحقیقات اخترشناسی را عرضه میدارد، همزمان به شکل هنرمندانهای مشکلات و موفقیتها و مسیر علمی را که اخترشناسان طی کردهاند، را نیز بیان میکند. به ویژه آن که رویکرد کتاب، اخترشناسی رصدی است. کتاب از چهاربخش اصلی تشکیل شده است:
بخش اول به منشأ سیارات و چگونگی شکلگیری آن میپردازد و بعد از بیان یک گزارش علمی-تاریخی پیرامون سیارات، نظریات نوین علمی دربارهی چگونگی شکلگیری منظومهی شمسی را بیان میکند و پس از آن بحث بسیار نوپا و پویای سیارات خورشیدی را مطرح کرده و چگونگی یافتن سیارات پیرامون دیگر ستارهها را شرح میدهد. چه بسا در این تحقیقات مهیج، روزی پاسخ این سوال مهم را بیابیم که آیا در کیهان تنها هستیم؟ بخش دوم کتاب به بررسی ماهیت و تحول ستارگان میپردازد و خوانندگان را از نظر علمی با آن نقطههای نورانی که هر شب بالای سر میبینند، آشنا میکند. ستارگان از چه چیزی تشکیل شدهاند، از کجا آمدهاند، پایان کارشان چگونه خواهد بود؟ بخش سوم، بررسی تکامل کهکشانهاست. کهکشانها مانند مجتمعهای مسکونی در انواع و اندازههای مختلف هستند که ستارگان در آن سکنی گزیدهاند. در این بخش سفری علمی و خیالانگیز از خانهی دوستداشتنی خودمان یعنی کهکشان راه شیری به کهکشانهای دوردست خواهیم داشت و با ساختار، ویژگیها و طبقهبندی آنها و تأثیر شگرفشان در ارتقا شناخت علمی ما از کیهان آشنا خواهیم شد. بخش چهارم و پایانی کتاب به مبحث پرمخاطره و سوالبرانگیز کیهانشناسی اختصاص دارد. کیهانشناسی بخش جذابی از دنیای ستارهشناسی است که در پی پاسخگویی به سوالاتی دربارهی کل جهان هستی است. از چگونگی وجود کیهان گرفته تا پایان آن.
کیهانشناسی گاهی آنچنان با ریاضیات پیچیده در هم میآمیزد که بزرگترین ریاضیدانان و فیزیکدانان را به مبارزه میطلبد و گاهی عمیقاً با فلسفه به عنوان نابترین محصول اندیشهی انسان خردمند پهلو به پهلو میزند. در این بخش از کتاب میآموزیم که جهان هستی چگونه خلق شده است، در ابتداییترین لحظات آفرینش چه وقایعی روی داده است؟ عناصر سازندهی گیتی چه چیزهایی هستند و چرا کیهان در حال انبساط است؟ و سوالات بسیار دیگر. همزمان به شکلی تاریخی پا به پای دانشمندان دربارهی نحوهی کارشان و حتی خصوصیات اخلاقیشان آشنا میشویم.