English

Contact us

نظر دهید

تماس با ما

فارسی

Welcome to CPH Theory Siteبه سایت نظریه سی پی اچ خوش آمدید

 

 

نظریه سی پی اچ بر اساس تعمیم سرعت نور از انرژی به ماده بنا شده است.

اخبار

آرشیو مقالات

 

سی پی اچ در ژورنالها

   

 

نگاهى به منشاء و شرايط پيدايش حيات

 

 

 

 

نظام شيميايى خودكفا

 

 

منظور ما از حيات چيست؟ منشاء آن را چه مى دانيم؟ و شرايط پيدايش و تداوم حيات چيست؟ آيا حيات خود به خود شكل مى گيرد؟ اينها سئوالاتى است كه هنوز پاسخى كاملاً قطعى نيافته اند. در اينجا توضيحاتى كلى راجع به آنها مى دهيم.


•••
حيات چيست؟

چون تاكنون تنها با يك شكل حيات مواجه بوده ايم، دانشمندان در تعريف كلى حيات كه به اشكال ديگر هم قابل تعميم باشد اختلاف نظر دارند. قطعاً مى توانيم ويژگى هاى ظاهرى موجودات زنده را وصف كنيم اما اين كافى نيست. براى مثال نمى توان موجودات زنده را گونه اى تعريف كرد كه مواد غذايى مى گيرند و مواد زايد را دفع مى كنند، زيرا اغلب وسايل نقليه هم همين كار را انجام مى دهند. البته مفهوم حيات در مقاطع گوناگون توسط زيست شناسان و فلاسفه مورد بحث قرار گرفته است اما احتمالاً محبوب ترين تعريف همان است كه «جرالد لوئيس» از موسسه پژوهشى «اسكريپس» ده سال پيش بيان كرد. او حيات «نظام شيميايى خودكفا توصيف كرده كه قادر است از طريق انتخاب طبيعى (همسانى با طبيعت) تكامل يابد. البته همان طورى كه گفته شد اين تعريف فعلاً جوابگوى همان شكل حياتى است كه سال ها است در زمين مى شناسيم و به نظر زيست شناسان از يك نياى مشترك با بنيادهاى پروتئينى و كربنى به وجود آمده است. بنابراين براى هر نوع مقايسه اى به شكل دوم و بيگانه حيات نياز داريم. ولى براى تنها حيات شناخته شده هم مى توان ويژگى هاى كلى ديگرى را مثال زد. مانند اين كه همتاسازى (توليد مثل) مى كنند، سوخت و ساز شيميايى دارند و رشد مى كنند، ارتباط درونى اجزاى بدن از طريق علائم الكترونيكى يا توليد تركيبات شيميايى (مثل هورمون ها) انجام مى گيرد. البته بايد توجه كرد كه هيچ كدام از اين ويژگى ها به تنهايى مشخصه حيات نيستند بلكه اجتماع همزمان آنها در يك موجود ويژگى حيات را ايجاد مى كنند. نكته قابل توجه اين است كه در دهه هاى اخير دانشمندان تلاش زيادى كردند تا بتوانند از تركيبات و مولكول هاى اوليه، شكل ديگرى از حيات ايجاد كنند و حتى در اين زمينه هم تا حدى موفق بودند. آنها توانستند در محيط هاى آزمايشگاهى برخى از الگوهاى حيات را ايجاد كنند كه براى ما بيگانه است. مثلاً «استين راسموسن» در آزمايشگاه ملى «لس آلاموس» در نيومكزيكو شكلى از حيات به وجود آورده كه از قطره هاى چربى حاصل شده است. در صورت موفقيت اين تلاش ها الگوى ديگرى از حيات هم در اختيار خواهيم داشت و آنگاه مى توانيم عموميت تعريف خود را از حيات طبق آن بسنجيم و به طور كلى برداشت خودمان از حيات را تصحيح كنيم. 
 

حيات چگونه شكل مى گيرد

ما اينك واحدهاى شيميايى بنيادى را كه سازنده حيات هستند مى شناسيم اما اين كه از كجا آمده اند و حيات از چه زمانى و چگونه آغاز شده است هنوز قطعى نيست. در حال حاضر ما مى توانيم شرايطى مشابه شرايط اوايل عمر زمين را در آزمايشگاه ايجاد كنيم. شرايطى كه طى آن تركيبات اوليه بعد از انفجار بزرگ از مولكول هاى ساده به تركيب پيچيده و عالى تر سوق داده شده است كه البته اين نكته با توجه به شرايط مساعد زمين در كمربند حيات و جوى مناسب و منبع انرژى كافى و وجود آب مايع به نظر غيرقابل اجتناب مى آيد. شرايط اوليه زمين با شرايط كنونى تفاوت داشته است. در اتمسفر اوليه به جاى اكسيژن و ازت، مخلوطى از هيدروژن، آمونياك، متان، بخار آب و گازكربنيك وجود داشته كه مناسب تشكيل مولكول  هاى مركب هستند. نكته قابل توجه اين است كه دانشمندان با شبيه سازى شرايط ابتدايى زمين در آزمايشگاه و افزودن حرارت و قوس الكتريكى (همان نقشى كه آذرخش ايفا مى كرد) توانسته اند ماده اى حاوى اسيدهاى آمينه را ايجاد كنند. اين اولين پل بين ماده و حيات بود. در حقيقت در نتيجه تاثير پرتوهاى ماوراى بنفش خورشيد و آذرخش هاى شديد، مواد مذكور در جو به تركيبات مركب جديد تغيير شكل يافتند و با تغيير شكل آنها در اتمسفر، به صورت باران (باران هاى آلى) بر زمين فرو افتادند. دليل اصلى وجود گسترده كربن، هيدروژن و اكسيژن در بافت موجودات زنده هم همين منشاء آلى است. با فروريختن باران هاى آلى شامل مولكول هاى پيچيده اسيد آمينه در اقيانوس ها _ شرايطى كه قادريم مشابهش را در آزمايشگاه توليد كنيم- نخستين اقيانوس هاى زمين در واقع به نوعى «سوپ اوليه» تبديل شدند كه حيات ابتدايى (مشتق از اسيدهاى آمينه) را در خود جاى داده بودند. فرم هاى مشتق از اين اسيدهاى آمينه بعدها نيمى از پايه توارث (DNA)  را تشكيل دادند.

گرچه بايد متذكر شد كه اتمسفر زمين پس از ايجاد اين پيش زمينه، خود در حفظ حيات ابتدايى در برابر پرتوهاى مرگبار فرابنفش خورشيد و گرما نقش عمده اى داشت و از آن به خوبى نگهدارى كرد. موارد مذكور همان واحدهاى شيميايى بنيادى هستند كه اكنون آنها را به عنوان پايه گذاران حيات ابتدايى مى شناسيم. ولى علاوه بر توضيحاتى كه راجع به چگونگى پيدايش آنها داده شد، هنوز هم قطعيت كاملى وجود ندارد زيرا برخى دانشمندان عقيده دارند اين بنيادها و از جمله اسيدهاى آمينه، مسافر سيارك ها و شهاب هايى بوده اند كه پس از دوام در سفرهاى ميان سياره اى در ابتداى عمر زمين در برخورد با آن گسترش و تحول يافته اند. 

پس تا اينجا بنيادهاى ابتدايى حيات را شناختيم، با اين كه به طور قطعى نمى دانيم منشاء اين بنيادها كجا است يا چيست؟ اما چگونه پروتئين ها و مولكول هاى DNA  و مراحل پيشرفته تر از اين مولكول هاى ساده مشتق شده اند يا به عبارتى اين مولكول هاى اسيد آمينه ساده چگونه پيش زمينه حيات شدند؟ براى اين كار اسيدهاى آمينه و ديگر بنيادها بايد به قدرى متمركز شوند كه بتوانند با هم برخورد كنند و واكنش دهند و در نتيجه مولكول هاى پروتئين و ساختار ابتدايى DNA را توليد كنند. در صورتى كه در حالت عادى احتمال نزديك شدن و متمركز شدن آنها كم است. پژوهشگران گمان مى كنند كه سطوح برخى كانى ها كه از لحاظ شيميايى «چسبنده» است باعث نزديك شدن مولكول ها شده است. در حقيقت در سواحل كم عمق كانى هايى مانند خاك رس و كوارتز وجود داشت كه طبيعتى چسبنده دارند.

در خاك رس مولكول هايى به دام مى افتند و با تشكيل زنجيرهاى دراز به يكديگر متصل مى شوند و در نهايت زنجيره هاى كوچك ابتدايى  DNA  را تشكيل مى دهند. از اين پس است كه با تشكيل مراحل ابتدايى و سپس نهايى DNA  و وجود شرايط مساعد گسترش آن حيات به طور گسترده اى وسعت مى يابد. آخرين نكته اى كه بايد اشاره كنيم زمان آغاز حيات است. در صورت كشف قطعى زمان گسترش و پيدايش حيات مى توانيم به برخى پرسش ها پاسخ دقيق بدهيم. برخى پژوهشگران گمان مى كنند نشانه هاى حيات در سنگ هايى كه ۸/۳ ميليارد سال عمر دارند وجود دارد. شايان ذكر است عمر زمين ۵/۴ ميليارد سال برآورد شده كه از ۴ ميليارد سال پيش قابل سكونت شده است. يعنى فقط ۲/۰ ميليارد سال پس از قابل زيست شدن زمين. برخى ديگر هم عقيده دارند نشانه هاى حيات تا ۷/۲ ميليارد سال پيش ظهور نكرده است. با اين حساب زمان قطعى پيدايش حيات هم بر ما مشخص نيست. در نهايت براى جمع بندى كلى مطالب بايد گفت، اكنون ما بنيادهاى شيميايى حيات را مى شناسيم و به نظريه هاى جامعى _ بين دانشمندان _ راجع به منشاء پيدايش بنيادها و چگونگى پيشرفت آنها به مولكول هاى پيچيده DNA  دست يافته ايم و مى توانيم نسبتاً زمان دقيق پيدايش اين حيات ابتدايى را تخمين بزنيم. به طور كلى ايده اى جامع درباره حيات و چگونگى پيدايش و پيشرفت آن يافته ايم، هر چند بايد ذكر كرد اطلاعات ما فعلاً درباره تنها شكل حياتى است كه در زمين رخ داده و آن را مى شناسيم و ذكر اين نكته هم ضرورى است كه بدون وجود زمينه هاى مساعدى چون جو محافظ زمين و وجود آب مايع و منبع انرژى چون خورشيد نبايد انتظار چنين حياتى و چنين تحولى شگفت را بر روى زمين داشته باشيم. 
 

 منبع: شرق

 

گزينه هاى پيدايش حيات در كيهان

 

آيا حيات در جاى ديگرى از منظومه شمسى وجود دارد؟

 

 

با پيشرفت علم در قرن اخير، حال ديگر مى توانيم پاسخ هاى روشن ترى را درباره حيات و احتمال وجود آن در كيهان بيابيم. با احتساب شماره تخمينى سيارات عالم، دانشمندان محاسبه كرده اند احتمال اينكه ما تنها باشيم و به جز زمين در سراسر كائنات نشانى از حيات نباشد يك در ۱۰۰ ميليون است.

در هر كهكشان مانند راه شيرى ۱۰۰ تا ۴۰۰ ميليارد ستاره وجود دارد و كيهان شناسان تخمين مى زنند ۴۰۰ ميليارد كهكشان در عالم موجود است بنابراين پذيرفتنى نيست اگر بگوييم سياره كوچك ما در كنار ستاره عادى مان تنها مكان پذيراى حيات در عالم است اما تنها زيستگاهى كه تاكنون در عالم مى شناسيم زمين خودمان است. در اينجا به دليل گستردگى مطلب بحث درباره حيات در كيهان را به حوزه كوچك تر آن يعنى منظومه شمسى محدود خواهيم كرد و به احتمال وجود حيات و سيارات و اقمار پذيراى آن مى پردازيم. در قسمت هاى بعدى درباره احتمال وجود حيات در ديگر نقاط كيهان و امكان ارتباط با آنها و حتى شكل فرضى حيات شان صحبت خواهيم كرد.

 

گزينه هاى وجود حيات

در منظومه شمسى غير از زمين تنها سه گزينه وجود دارد كه احتمال پيدايش حيات بر روى آنها بررسى مى شود. مى توانيم با اطمينان بگوييم حيات در مريخ، يكى از اقمار مشترى - اروپا و يكى از اقمار زحل - تيتان - مى تواند پديد بيايد. كمربند حيات خورشيد شامل سه سياره زهره، زمين و مريخ است. (كمربند حيات در منظومه شمسى يعنى جايى كه سياره اى با جو مناسب داراى آب به صورت مايع است و احتمال شكل گيرى حيات تنها در اين كمربند وجود دارد) سياره زهره از لحاظ ظاهرى شباهت زيادى به زمين دارد. جرم آنها با هم برابر است و ضمناً تركيبات اتمسفرى اوليه دو سياره شباهت زيادى با هم داشته اند اما سياره زهره كمى نزديك تر از زمين به خورشيد است و اين باعث عدم پايدارى آب مايع در آن سياره مى شود. همچنين گاز كربنيكى كه در جو آن قرار دارد باعث ايجاد خاصيت گلخانه اى شديد شده و درجه حرارت آن را تا ۵۰۰ سانتى گراد مى رساند. بنابراين مى بينيد كه از شرايط ابتدايى حيات يعنى آب مايع و جو مناسب برخوردار نيست.

یک - مريخ: سياره ديگر كمربند حيات مريخ است كه تاكنون بيش از دو گزينه ديگر كاوش شده است. در چند صد ميليون سال اول منظومه شمسى، مريخ نسبت به زمين شرايط بهترى براى پيدايش حيات داشته كه به دليل سريع سردتر شدن مريخ بوده است. همين زمينه شرايط پيدايش باكترى ها را زير پوسته مريخ ايجاد كرد. يعنى شرايط سطحى مريخ بسيار زودتر از زمين براى پيدايش حيات آماده شده است. يافته هاى اخير مريخ نوردهاى ناسا وجود آب در گذشته مريخ- احتمالاً حدود يك ميليارد سال قبل- را نيز تاييد كرده اند. هرچند ميزان آن و مدت زمان بقاى آن همچنان مبهم است. علاوه بر اين شواهدى دال بر وجود جوى ضخيم از co2 در سال هاى آغازين اين سياره وجود دارد. شايد در همين دوره حيات در زير سطح مريخ يا حتى بر سطح آن فرصت رشد يافته باشد اما به دليل ميدان مغناطيسى و گرانش ضعيف مريخ (حدود ۳۸ درصد جو زمين) باد خورشيدى جو آن را بيش از پيش پراكنده ساخت و سبب بخار شدن يا فرو رفتن آب هاى سطحى به زير سطح مريخ و يخ زدن آنها شده است.

اخيراً نيز مدار گردهاى مريخ نشانه هاى اميدوار كننده اى را از وجود منابع يخ- آب زير سطح مريخ يافته اند. بنابراين امكان حيات بر روى مريخ كنونى بسيار كم است اما غيرممكن نيست. احتمالاً گرماى درونى آن به اندازه اى هست كه لايه زيرين يخ را گرم كند و محيطى نسبتاً مساعد را براى ميكروب هاى جان سخت مريخى ايجاد كنند. اين باكترى ها در صورت وجود در سوخت و سازشان توليدكننده متان هستند. جالب اين است كه شواهد اخير مدارگرد مريخ نشانه هايى قطعى از وجود متان در جو مريخ دارد كه يا بر اثر واپاشى هاى حاصل از زندگى باكترى ها به وجود مى آيند يا بر اثر فعاليت هاى پيوسته آتشفشانى در جو پخش مى شوند. اين كه آيا در دوره ابتدايى مريخ حيات شكل گرفته است يا حتى هنوز هم باكترى هايى زير لايه هاى سطحى آن- جايى كه احتمالاً آب مايع وجود دارد- زنده مانده اند هنوز بى پاسخ مانده است و جواب قطعى آن طى كاوش هاى آينده حاصل مى شود.

شهاب سنگ مريخى ALH84001 كه ۱۳۰۰۰ سال پيش در قطب جنوب سقوط كرده است. در بزرگنمايى ۱۰۰ هزار برابر با ميكروسكوپ الكترونى، ساختارهاى كرم مانندى ديده مى شود كه دانشمندان آنها را مشابه سنگواره هاى حيات ابتدايى مى دانند. اما هيچ چيز هنوز قطعى نيست.

بنابراين هر دو سياره موجود در كمربند حيات را بررسى كرديم. (البته غير از زمين) اما ممكن است در هر منظومه كمربندهاى حيات متعددى وجود داشته باشد يعنى قلمرو حيات ابتدايى محدود به كمربند حيات دور هر ستاره نيست. اگر سياره اى گازى اقمارى بزرگ داشته باشد، نيروى جذر و مدى ميان سياره و اقمار درون اين اقمار را گرم مى كند. يعنى حتى اگر سياره و قمرش نزديك ستاره اى هم نباشند، انرژى مورد نياز حيات ابتدايى تامين خواهد شد.

دو - اروپا: سطح اين قمر مشترى را اقيانوسى نيمه عميق از آب فراگرفته و روى آن را لايه اى يخ ضخيم كه شايد ضخامت آن ۱۰ تا ۱۵ كيلومتر باشد، پوشانيده است و اين لايه يخ به دلايل مجاورت با خلأ همواره در حال شكست و ترميم است. اين قمر هم اندازه ماه زمين است و منبع گرمايى درونى آن در اثر مكش گرانشى مشترى و ديگر قمرها بر اروپا به وجود آمده است. اين گرما يخ هاى زيرين را ذوب مى كند، در عين حال فشار يخ ها باعث مى شود آب بخار نشود، در نتيجه ممكن است نوعى از حيات در آب زيرين شكل گرفته باشد. شكلى از حيات كه متفاوت از حيات شناخته شده زمين خواهد بود. چون ژرفاى يخ به حدى است كه نور خورشيدى از آن نمى گذرد بر همين اساس حيات وابسته به نور خورشيد نمى تواند در آنجا شكل بگيرد. اينكه آيا حياتى در آنجا آغاز شده و تا كجا متحول شده است را نمى دانيم. با شروع ماموريت مدارگرد جيمو (JIMO) و مطالعه قمرهاى يخى مشترى، اطلاعات نسبتاً كامل ترى را درباره احتمال حيات در اروپا به دست خواهيم آورد. تنها زمانى مى توانيم با قطعيت از حيات در اروپا صحبت كنيم كه ناسا موفق شود كاوشگرى را به اروپا بفرستد و با سوراخ كردن يخ ها، حيات دريايى را آزمايش كند كه اين امر با توجه به شرايط و ضخامت يخ به زودى امكان پذير نيست.

 

سطح يخى اروپا، شيارهاى موجود يخ هاى ترك خورده سطح اروپا را از ديد فضاپيماى گاليله در سال ۱۹۹۸ نشان مى دهد

 

سه - تيتان: اين قمر با قطرى معادل ۵۱۵۰ كيلومتر دومين قمر بزرگ منظومه شمسى و حتى از سياره هاى پلوتون و عطارد نيز بزرگ تر است. اما مهمترين ويژگى آن وجود جو قابل توجه آن است كه از نظر تركيبات و فشار سطحى به زمين بسيار شبيه است. جو هر دو از نيتروژن (۱۷ درصد براى زمين و ۹۰ تا ۹۷ درصد براى تيتان) تشكيل شده و فشار جو در تيتان ۵/۱ برابر فشار جو در زمين است. البته دومين گاز فراوان در زمين اكسيژن و در تيتان متان است.

دورتا دور جو تيتان تا ارتفاع ۷۰۰ كيلومترى سطح غبارى از ذرات متان وجود دارد. در عكس هايى كه كاسينى اخيراً از اين قمر بااهميت گرفته نواحى تيره و روشن بسيارى ديده مى شود. نواحى تيره احتمالاً درياهاى اتان و متان  هستند كه در دماى ۱۷۹- درجه سطح تيتان به وجود آمده اند و نواحى روشن بايد قاره هايى بر سطح آن باشند. به دليل دماى بسيار كم تيتان، احتمال وجود حيات در آن وجود ندارد اما اين قمر تركيبات آلى يعنى بلوك هاى سازنده حيات را در خود جاى داده است. بنابراين نمونه اى عالى براى بررسى شرايط آغازين حيات است، يعنى چيزى شبيه زمين در ۵/۴ ميليارد سال پيش كه اكنون مى توان سير تكوين حيات را بر روى نمونه اى آزمايشگاهى مطالعه كرد. حال چگونه بر روى چنين قمرى با اوضاع محيطى نه چندان مساعد حيات شكل مى گيرد؟ تيتان يكى از مهم ترين عامل ها را دارا است و آن جوى پايدار است كه مانند يك حفاظ محيط درون قمر را از فضاى بيرون آن جدا مى كند. مورد بعدى مانند پيدايش حيات ابتدايى بر روى زمين است. پرتوهاى فرابنفش در برخورد با تيتان باعث شكسته شدن مولكول هاى نيتروژن، متان و ساير مولكول ها مى شود و در نتيجه تركيبات آلى بعدى شكل مى گيرد. در نهايت چگالى ابرها به حدى مى شود كه امكان ريزش باران هاى هيدروكربنى را روى قمر بالا مى برد كه در صورت روى  دادن اين پديده مهم، درياچه ها و رودهايى از تركيبات آلى سطح اين قمر را مى پوشاند. بنابراين شرايط حيات ابتدايى در مجاورت مولكول هاى آلى مساعد تر مى شود و در آن صورت ما شاهد آن چيزى خواهيم بود كه در حدود ۵/۴ ميليارد سال پيش در زمين آغاز شده است، تاكنون به چنين موجودات هوشمندى ختم شود. بسيارى از اين حدسيات بعد از فرود هويگنس و تجزيه و تحليل كامل داده هاى ارسالى آن قطعى خواهد شد. 

با توجه به آنچه در بالا ذكر شد مى بينيم احتمال اين كه در جاى ديگرى از منظومه شمسى هم بتواند شكل بگيرد صفر نيست. چنانچه شواهد حاكى از آن است كه در زمانى دوردست در مريخ حياتى ابتدايى وجود داشته و اكنون ممكن است در قمر اروپا ايجاد شده باشد و در آينده اى دور هم احتمال ايجاد آن بر تيتان وجود دارد، پس بايد اميدوار باشيم كه ما در اين كيهان تنها نخواهيم بود.

 

منبع: پارس اسکای

نویسنده : الهيار اميرى

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 

26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

آخرین مقالات


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEIBNITZ'S MONADS & JAVADI'S CPH

General Science Journal

World Science Database

Hadronic Journal

National Research Council Canada

Journal of Nuclear and Particle Physics

Scientific Journal of Pure and Applied Science

Sub quantum space and interactions from photon to fermions and bosons

مرز بین ایمان و تجربه  

نامه سرگشاده به حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی

آرشیو موضوعی

اختر فیزیک

اجتماعی

الکترومغناطیس

بوزونها

ترمودینامیک

ذرات زیر اتمی

زندگی نامه ها

کامپیوتر و اینترنت

فیزیک عمومی

فیزیک کلاسیک

فلسفه فیزیک

مکانیک کوانتوم

فناوری نانو

نسبیت

ریسمانها

سی پی اچ

 فیزیک از آغاز تا امروز

زندگی نامه

از آغاز کودکی به پدیده های فیزیکی و قوانین حاکم بر جهان هستی کنجکاو بودم. از همان زمان دو کمیت زمان و انرژی بیش از همه برایم مبهم بود. می خواستم بدانم ماهیت زمان چیست و ماهیت انرژی چیست؟


 

 

free hit counters

Copyright © 2013 CPH Theory

Last modified 12/22/2013