English

Contact us

نظر دهید

تماس با ما

فارسی

Welcome to CPH Theory Siteبه سایت نظریه سی پی اچ خوش آمدید

 

   

نظریه سی پی اچ بر اساس تعمیم سرعت نور از انرژی به ماده بنا شده است.

اخبار

آرشیو مقالات

 

سی پی اچ در ژورنالها

   

 

گزارش تصویری سمینار فیزیک دانشگاه لرستان

 

 

 

دوم  خرداد هشتاد و چهار

 

 

 

 

 

 

 

 

همچنانکه می دانید در اوائل شهریورماه هر سال از طرف انجمن فیزیک ایران در یکی از دانشگاه های کشور سمینار سالانه فیزیک برگزاز می شود. امسال محل برگزاری سمینار سالانه، دانشگاه لرستان واقع در خرم آباد است.

 

 

 

 

 علاوه بر آن امسال با سال جهانی فیزیک مصادف شده است. بهمین دلیل جنب و جوش خاصی بین دانشجویان فیزیک این دانشگاه احساس می شود.

 این امر موجب شد که انجمن فیزیک دانشگاه لرستان در تاریخ دوم خرداد هشتاد و چهار سمیناری تحت عنوان فیزیک نظری، نسبیت و مکانیک کوانتوم برگزار کند. نکته شایان توجه در این سمینار مطرح شدن نظریه سی. پی. اچ. است که یک نظریه بنیادی در فیزیک نظری محسوب می شود و توسط یک ایرانی ارائه شده است. گزارش زیر خلاصه ای از این سمینار می باشد.

  

خیر مقدم

 

در ابتدا آقای امین نظری مسئول انجمن علمی فیزیک دانشگاه لرستان ضمن خوش آمد گویی به شرکت کنندگان در سمینار اظهار داشت.

این سمینار به نسبیت و مکانیک کونتوم دو نظریه اساسی قرن بیستم اختصاص دارد. همچنانکه می دانید در آغاز قرن بیستم تحول عطیمی در فیزیک ایجاد شد. از یکطرف ثابت بودن سرعت نور در تمام دستگاه های مختصات ما را به پذیرش نظریه نسبیت می کند. یعنی پذیرفتن اتساع زمان و انقباض مکان. همزمان با این مسئله در سال 1907 با مقاله فوتوالکتریک انیشتین مکانیک موانتوم متولد می شود. بعضی ها هم اعتقاد دارند تاریخ پیدایش مکانیک کوانتوم در سال 1900 با نظریه ماکس پلانک در مورد تابش جسم سیاه می باشد.

 

 

 

آقای امین نظری

 

نگاه مکانیک کوانتوم به هستی بگونه ای است که کمیتهای هستی را بصورت گسسته در نظر می گیرد. از نتایج مکانیک کوانتوم بحث دوگانگی موج - ذره است. کسانی که به مکانیک کوانتوم عادت کرده اند بخوبی می دانند که ما برای بررسی ساختار زیر اتمی راهی بجز مدل سازی ریاضی نداریم. بنابراین مجبور هستیم که در آنجا مدل های ریاضی ارائه دهیم. اشکال این مدلها در این است که از شهودی بودن پدیده ها می کاهند. با این وجود انجمن فیزیک آمریکا همراه با انجمن فلسفه آمریکا، مکانیک کوانتوم را بزرگترین دست آورد علمی بشریت در طول تاریخ خواند.

اما این نظریه ابهامات زیادی ایجاد می کند و چون بطور گسترده از مدل سازی ریاضی استفاده می کند، بشدت از شهودی بودن آن می کاهد. در این زمینه از اساتیدی که در زمینه نسبیت و مکانیک کوانتوم کار می کنند، دعوت کردیم در این سمینار شرکت کنند. در این سمینار استاد محمد صادق علی حسینی و آقای حسین جوادی که از تهران تشریف آوردند، سخنرانی خواهند کرد. همچنانکه اطلاع دارید یکی از موارد بسیار مهم فیزیک اتحاد چهار نیروی بنیادی طبیعت یعنی نیروی هسته ای قوی، نیروی هسته ای ضعیف، نیروی الکترومعناطیسی و نیروی گرانش است. انیشتین بیش از  سی سال برای یکسان سازی نیروها تلاش کرد، اما نتیجه ای نگرفت.

در مکانیک کوانتوم چنین آمده است که دیراک قضیه ای را ثابت می کند که طبق آن اتحاد نیروها امکان پذیر نمی باشد

اما نظریه های جدید از جمله نظریه ابر ریسمانها در تلاش هستند که اتحاد نیروها را توجیه کنند. صحبت آقای علی حسینی در زمینه ی اتحاد نیروها خواهد بود. آقای حسین جوادی با سی سال تحقیق در فیزیک به این نتیجه رسیدند که هر نظریه ای که بخواهد در فیزیک اتحادی ایجاد کند باید هر چهار نظریه مهم فیزیک را با هم ترکیب کند. بنا بر ادعای ایشان هنگامی اتحاد نظریه های فیزیکی امکان پذیر است که نظریه های مکانیک کلاسیک، مکانیک کوانتوم، نسبیت و نظریه فضای هیگز همزمان مورد بررسی قرار گیرند. ادعای ایشان بر این اساس شکل گرفته که ما می توانیم با هم ارز سازی نیرو و انرژی وحدتی در فیزیک ایجاد کنیم. کاری که انیشتین انجام داد هم ارز سازی جرم گرانشی و جرم اینرسی بود. به هر حال هرچند تحصیلات آکادمیک آقای جوادی خیلی فیزیکی نیست، ما نخواستیم مانند کلیسای زمان گالیله برخورد کنیم و بگوییم هرکس که از ما نیست حق صحبت کردن ندارد، از ایشان دعوت کردیم تا نظریه خودشان را مطرح کنند.

 

 

جوادی و نظریه سی. پی. اچ

 

سپس آقای جوادی به ایراد سخنرانی پرداخت. وی در مقدمه اظهار داشت.

دانشمندان علوم انسانی با پژوهش های تجربی و آماری نشان داده اند که سپاس گزاری از خدمات دیگران زمینه ی بالندگی و پیشرفت جامعه را فراهم می سازد و ویژگیهای شخصیت جمعی را ارتقا می بخشد. قدردانی از خدمات دیگران زمینه ساز ارزیابی منصفانه در سطوح خرد و کلان مدیریتی در کشور است. شناخت و ارزیابی خدمات بر دو عنصر دانش و بیطرفی استوار است. این امر بخش مهمی از رسالت پاسداری از فرهنگ سپاس گزاری را به جامعه ی دانشگاهیان محول کرده است. چنین رسالتی، دانشگاهیان ایران را وادشت تا همراه با سایر ملل، سال 2005 را به یاد و برای بزرگداشت اینشتین، سال فیزیک بنامند. همایش امروز نیز که در دانشگاه محترم لرستان تشکیل شده، یکی از نتایج ارزشمند فرهنگ بالای قدرشناسی دانشگاهیان ایران است. ضمن سپاس گزاری از برگزارکنندگان این همایش ارزشمند لازم می دانم سپاس گزار تلاش های استاد محمود حسابی، پدر فیزیک ایران و همه ی آموزگاران، دبیران و استادان بزرگوار ایران باشم. همچنین جا دارد از تلاش مسئولین محترم وزارت علوم برای مشارکت ایران در مرکز تحقیقاتی سرن قدردانی کنم.

 

 

 

آقای حسین جوادی

 

 

ضمن تشکر از حضار محترم که وقت خود را با شنیدن سخنان من صرف می کنند، مطمئن هستم که در ميان شما عزیران، صاحب نظرانى تشريف دارند، که در هريک از زمينه هاى مورد گفتگو در اين همایش، اطلاعاتى جامع تر و عميق تر از من دارند. اميدوارم که در بحث آزاد بتوانيم بيشتر از نظرات يکديگر آگاه شويم . ديگر اينکه متن این سخنرانی را در اختيار مسئولین همایش قرار داده ام و در سایت سی. پی. اچ. تئوری نیز منتشر خواهم کرد تا امکان دست رسی برای علاقثمندان فراهم باشد.

 

 

 

 

وی با اشاره به موقعیت فیزیک در سال 1905 و 2005 و مقایسه آنها، به مشکلات فیزیک در زمان حاظر پرداخت و اظهار داشت برخورد دو گانه به فیزیک موجب بروز مشکلات موجود شده است. وی چنین ادامه داد به عنوان مثال در قضیه کار-انرژی، یکطرف رابطه دارای دیدگاه کلاسیکی است و ظرف دیگر آن نگرشی کوانتومی است.

 

 

 

 

 

 

 از طرف دیگر همین مشکل در نسبیت و مکانیک کوانتوم منتهی به صورتی دیگر تکرار می شود. در مکانیک کوانتوم ما با پدیده های گسسته سروکار داریم و در نسبیت عام فضا-زمان پیوسته است. دزضمن یکی از مشکلات دیگر توضیح لحظه ی آفرینش محدود به زمان پلانک است که فرمیونها و بوزونها شکل گرفتند. همه ی این موارد ما را به این نتیجه هدایت می کند که چهار نظریه مهم فیزیک یعنی مکانیک کلاسیک، نسبیت، مکانیک کوانتوم و نظریه هیگز را که عامل کسب و افزایش جرم توسط ذرات می شود، همزمان مورد بررسی مجدد قرار دهیم و این همان کاری است که در نظریه سی. پی. اچ. انجام شده است. برای مطالعه ی متن کامل سخنرانی آقای جوادی اینجا را کلیک کنید سپس آقای نظری از دانشجویان دعوت به عمل آورد که سئوالات خود را مطرح کنند.

 

 

 

نخستین سئوال

 

نخستین سئوال در مورد نگرش نظریه سی. پی. اچ. به دو گانگی موج - ذره بود. سخنران پاسخ داد اصل مکملیت در نظریه سی. پی. اچ. مورد قبول است و هیچ ادعایی مبنی بر اینکه سی. پی. اچ. موج است یا ذره وجود ندارد. یکی دیگر از حاصرین سئوال کرد که آیا نظریه سی. پی. اچ. تنها یک دیگاه شخصی است یا منطبق بر شواهد تجربی است؟ سخنران پاسخ داد اجازه بدهید به اصل استقرا در علوم تجربی و فلسفه ی ابطال پذیری پوپر توجه کنیم. از نظر استقرایی یک نظریه باید بارها و بارها مورد آزمایش قرار گیرد تا درستی خود را نشان دهد.

 

 

 

 

آیا نظریه سی. پی. اچ. با تجربه سازگار است؟

 

از طرف دیگر دیدگاه ابطال پذیری پوپر می گوید که این ذهن است که نظریه تولید می کند و چشم و گوش تنها برای بررسی تولیدات ذهنی بکار می آیند. لذا نظریه سی. پی. اچ. مانند هر نظریه ی دیگری باید در شرایط اصل همخوانی صدق کند که صدق می کند. همچنانکه می دانیم طبق اصل همخوانی یک نظریه جدید باید بتواند مشکلات موجود را بر طرف کرده و از نظریات موجود در پیشگویی ها قوی تر باشد و نظریه سی. پی. چنین توانی را دارد.

در ادامه بحث جالبی بین آقای نظری و سخنران در گرفت. آقای نظری سئوال کرد که سی. پی. اچ. کدامیک از ذرات شناخته شده فرمیونها و بوزونها است. آقای جوادی پاسخ داد هیچکدام و سی. پی. اچ. ها بر اساس میل ترکیبی که با هم دارند، با یکدیگر ترکیب می شوند و دارای اسپین خواهند شد و زمانیکه سی. پی. اچ. دارای اسپین است، گراوینون نامیده می شود و حامل نیروی گرانش است. ما در امواج الکترومغناطیسی شاهد نوعی باز-رنگ و مغناطیس رنگ هستیم که سی. پی. اچ. ها از خود بروز می دهند.

 

 

 

 

 

 آقای نظری اظهار داشت از زمان گالیله به بعد میل از عالم فیزیک برداشته شده است. کنش ها بر اساس نیروها ایجاد می شوند و بایستی سی. پی. اچ. ها نیز دارای چنین ویژگی ها باشند. آقای جوادی پاسخ داد شما به فوتون و پدیده ی کامپتون توجه کنید که یک فوتون با یک الکترون برخورد می کند،  در این برخورد فوتون قسمتی از انرژی خود را از دست می دهد و با انرژی کمتر و در جهتی متفاوت از جهت اولیه حرکت می کند. آقای نظری اظهار داشت در این پدیده فوتون جذب الکترون می شود و یک فوتون جدید آفریده می شود. آقای جوادی گفت پس در مورد فرار فوتون از یک میدان گرانشی که انرژی آن کاهش می یابد و در سیاه چاله ها انرژی آن به صفر می رسد چه می گویید؟ آقای نظری پاسخ داد در این حالت یک زوج ماده و پاد ماده تولید می شود که ماده سیاه چاله را ترک می کند و پاد ماده جذب سیاه چاله می شود. آقای جوادی پاسخ داد این همان نظری است که هاوکینگ مطرح می کند. آقای نظری گفت اینها همان چیزهایی است که در فیزیک کوانتوم مورد قبول است. ادامه این بحث به یک جلسه جداگانه در انجمن علمی موکول گردید.

 

 

سخنرانی استاد علی حسینی

 

سخنران بعدی استاد علی حسینی بودند که نخست به تاریخچه فیزیک از سیصد سال قبل اشاره کردند و انگاه معادلات یکسان سازی نیروها را ارائه داده و به تشریح آنها پرداختند که به علت محدودیت وقت ادامه سخنان ایشان به یک جلسه جداگانه موکول گردید.

 

 

 

 

استاد محمد صادق علی حسینی

 

 

هرچند محدودیت وقت مانع از آن شد که آقای علی حسینی بحث خود را به یک نتیجه خوب برسانند، اما تسلط ایشان بر مکانیک کوانتوم شایان توجه بود و دانشجویان اظهار می داشتند از نظر دانش مکانیک کوانتوم مدیون ایشان هستند.

 

 

 

 

در ادامه جلسه ای در انجمن علمی تشکیل گردید که در آنجا آقای علی حسینی دیدگاه های مختلف فیزیک معاصر را در مورد یکسان سازی نیروها و شرایط اولیه بیگ بنگ بطور فشرده مطرح کردند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 در این جلسه سئوال و جوابی هم بین آقایان علی حسینی و جوادی برقرار گردید و تعدادی از دانشجویان نیز سئوالات خود را مطرح کرده و جواب گرفتند. حدود ساعت پیج بعد از ظهر این جلسه نیز به پایان رسید.

 

 

 

 

 

 

آقای سعید کیانی

 

 

متن کامل سمینار روی سی دی ضبط گردید.

امید است سمینارهای علمی در کشور روز به روز از رونق بیشتری برخوردار گردد.


 

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 

26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

آخرین مقالات


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

LEIBNITZ'S MONADS & JAVADI'S CPH

General Science Journal

World Science Database

Hadronic Journal

National Research Council Canada

Journal of Nuclear and Particle Physics

Scientific Journal of Pure and Applied Science

Sub quantum space and interactions from photon to fermions and bosons

مرز بین ایمان و تجربه  

نامه سرگشاده به حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی

آرشیو موضوعی

اختر فیزیک

اجتماعی

الکترومغناطیس

بوزونها

ترمودینامیک

ذرات زیر اتمی

زندگی نامه ها

کامپیوتر و اینترنت

فیزیک عمومی

فیزیک کلاسیک

فلسفه فیزیک

مکانیک کوانتوم

فناوری نانو

نسبیت

ریسمانها

سی پی اچ

 فیزیک از آغاز تا امروز

زندگی نامه

از آغاز کودکی به پدیده های فیزیکی و قوانین حاکم بر جهان هستی کنجکاو بودم. از همان زمان دو کمیت زمان و انرژی بیش از همه برایم مبهم بود. می خواستم بدانم ماهیت زمان چیست و ماهیت انرژی چیست؟


 

 

free hit counters

Copyright © 2013 CPH Theory

Last modified 12/22/2013